Met nieuws van o.a.
partners

‘De prijs van eigenwijs’ belicht woelige omroepstrijd rond royalties

De prijs van eigenwijs

Televisiemakers in Nederland krijgen jaarlijks een auteursrechtelijke vergoeding voor de vertoning van hun programma’s in een zakelijke omgeving. Anno 2024 is het totale bedrag aan hen uitgekeerde royalties opgelopen tot boven € 220 miljoen. De ontvangers danken dit aan een initiatief van ondernemer Rochus Bakker.

Het boek De prijs van eigenwijs schetst een beeld van de strijd die deze vindingrijke zakenman op twee fronten heeft gevoerd. Eerst om de door hem opgerichte auteursrechtenorganisatie Videma erkend te krijgen en later bij de noodgedwongen verkoop aan de rechthebbende omroepen en producenten.

Caféhouders verklaren aanvankelijk de oorlog aan Videma en de NOS door te weigeren de wettelijk verplichte vergoeding te betalen voor de vertoning van voetbalwedstrijden. Ook sommige politici lopen te hoop tegen Videma. Uiteindelijk wordt de organisatie volledig erkend.

Als Bakker vele jaren later door nieuwe wetgeving zijn private geesteskind moet overdragen, ontstaat opnieuw tumult. De overdracht van zijn aandelen levert een vijf jaar durende juridische strijd op.

Ook nadat de ‘uitkoop’ naar ieders tevredenheid is opgelost, blijven publicaties verschijnen waarin de Videma-oprichter het zwaar moet ontgelden. Hij wordt ervan beschuldigd ‘te veel te hebben gedacht aan zijn eigen portemonnee en te weinig aan die van de tv-en filmmakers voor wie hij zei op te komen’.

In De prijs van eigenwijs blikt Rochus Bakker samen met een groot aantal betrokkenen terug op de vaak woelige gebeurtenissen die de opbouw van zijn levenswerk markeerden.

De door mediajournalist Dick Versteeg opgetekende reconstructie beoogt een genuanceerd tegenwicht te bieden aan een hardnekkige beeldvorming.

De prijs van eigenwijs vertelt het verhaal van een door ontembaar enthousiasme gedreven ondernemer die een creatief idee geheel op zijn eigen wijze, dwars tegen de stroom in, uitbouwt tot een wettelijk erkende en succesrijke organisatie.

Winkelprijs van het boek is € 29,50. Met 192 pagina’s en veel illustraties en foto’s. Formaat 170 x 240 mm staand, hardcover.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?