Met nieuws van o.a.
partners

Nieuwe app vertelt wanneer stoken op hout voordelig is

stookapp

Sinds kort staat de app Gas-of-Hout in de App Store en Play Store. Een primeur voor Nederland. Het is de eerste app die kacheleigenaren helpt bij de vraag of en wanneer het voordelig is om de kachel aan te steken. Ze geven in de app aan wat hun situatie is en de app rekent voor hun specifieke situatie uit wat voordeliger is: op gas of hout stoken.

Dat de gasprijzen enorm zijn gestegen is aan niemand voorbijgegaan. Na uitbraak van de oorlog in Oekraïne ging de gasprijs als een raket omhoog. Maar hoe zit dat met de houtprijs? Ook de verkoop van kachels, hout en alles rondom hout of pellet stook zit in de lift. De houtprijzen bewegen vertraagd met de gasprijs mee en zijn inmiddels torenhoog. Voor mensen die een nieuw gascontract voorgeschoteld kregen was het al snel aantrekkelijk om op hout/pellets bij te stoken. In de zomer bereikte de dag gasprijs een hoogtepunt van ruim 4 Euro/m3. Sindsdien is de prijs weer sterk gedaald, naar ca. 1 Euro/m3 en nu rond de 1,5 Euro/m3. De houtprijs zakt maar langzaam mee, waardoor hout-stook weer wat inboet.

Of hout stoken interessant is hangt van veel factoren af. Er moet natuurlijk een haard zijn. Maar de ene haard is de andere niet. Hetzelfde geld voor het type hout, de prijs die betaald wordt voor welk soort hout en het gascontract. Allemaal factoren waar de app rekening mee houdt.

Harry van Breen, ontwikkelaar van de app, licht toe: “Ik heb al jaren een dynamisch gascontract en betaal de dagprijs. Elke ochtend check ik wat goedkoper is, de haard aansteken of toch de thermostaat omhoog. Dit kan per dag verschillen. Dit jaar heb ik al ruim 500 Euro bespaard. Ik wilde deze manier van besparen niet tot mezelf houden maar graag delen. Vandaar de app.”

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?