Met nieuws van o.a.
partners

Hallo zonnetje! Apple introduceert nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Plus

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

Apple heeft een nieuwe gele iPhone 14 en iPhone 14 Plus aangekondigd, zodat je dit voorjaar nog meer kleurrijke keuzes hebt. De voorkant van de stijlvol vormgegeven en robuuste iPhone 14 en iPhone 14 Plus is voorzien van een duurzaam Ceramic Shield. Verder is de binnenkant aangepast zodat de devices nog langer uitstekend presteren en makkelijker te repareren zijn. En wat dacht je van de verbluffende batterijduur? iPhone 14 Plus gaat nog langer mee dan al z’n voorgangers. Beide modellen hebben een dual camera-systeem voor sensationele foto’s en video’s, de krachtige A15 Bionic-chip en innovatieve veiligheidsfeatures als SOS-noodmelding via satelliet en ongelukdetectie. De nieuwe gele iPhone 14 en iPhone 14 Plus kunnen vanaf aanstaande vrijdag 10 maart alvast worden besteld en zijn leverbaar vanaf dinsdag 14 maart.

Prachtig design dat tegen een stootje kan, en spectaculair lange batterijduur

De 6,1-inch iPhone 14 en 6,7-inch iPhone 14 Plus hebben een robuust design van hoogwaardig aluminium dat water- en stofbestendig is,3 met aan de voorkant een Ceramic Shield dat sterker is dan welk smartphoneglas ook, en iPhone beschermt tegen kleine ongelukjes en gemorste dranken. Dankzij de aangepaste binnenkant presteren de devices nog beter – wat van pas komt bij zware workloads en veeleisende games – en zijn reparaties makkelijker en betaalbaarder. Beide modellen hebben een schitterend Super Retina XDR-display met OLED-technologie dat een HDR-helderheid van 1200 nits ondersteunt, en bieden bovendien ondersteuning voor Dolby Vision. Op het grotere display van iPhone 14 Plus kun je uitstekend video’s, films en series bekijken, Apple Fitness+-work-outs streamen of gamen, terwijl de batterij langer meegaat dan bij al z’n voorgangers.

Een krachtig dual camera-systeem waarmee je elk moment vastlegt

Wie kiest voor iPhone 14 en iPhone 14 Plus, beschikt daarmee over een geavanceerd dual camera-systeem op zakformaat. Dit systeem bestaat uit een indrukwekkende nieuwe hoofdcamera van professionele kwaliteit met een grotere sensor voor prachtige foto’s en video’s, plus een ultragroothoekcamera voor unieke perspectieven. Zowel iPhone 14 als iPhone 14 Plus is voorzien van de nieuwe TrueDepth-camera aan de voorkant, die automatisch scherpstelt op meerdere onderwerpen op verschillende afstanden. Het resultaat: scherpere close-ups en prachtige groepsselfies. En dankzij het grotere diafragma hebben je foto’s ook nog eens helderdere kleuren en meer details bij weinig licht.

De iPhone 14-serie was de eerste lijn met Photonic Engine, dat ervoor zorgt dat alle camera’s ten opzichte van de vorige generatie beter presteren bij minder of weinig licht: tot 2x beter voor de TrueDepth-camera en ultragroothoekcamera, en 2,5x voor de nieuwe hoofdcamera. Photonic Engine is dankzij de verregaande integratie van hardware en software in staat om subtiele texturen, betere kleuren en meer informatie in foto’s te behouden.

Met videofeatures als de Actiemodus en Filmmodus op alle iPhone 14-modellen kun je je creativiteit de vrije loop laten. De Actiemodus zorgt voor vloeiende videobeelden door sterk schudden en bewegen te corrigeren, zelfs wanneer je video-opnamen maakt vanuit het middelpunt van de actie. De Filmmodus ondersteunt 4K bij 30 fps en 4K bij 24 fps voor een stijlvol scherptediepte-effect en automatische focusveranderingen. Zo kan iedereen opnamen van bioscoopkwaliteit maken.

Baanbrekende veiligheidsfeatures voor meer gemoedsrust

iPhone 14 en iPhone 14 Plus bevatten onmisbare veiligheidsfeatures voor hulp in noodsituaties. Gebruik SOS-noodmelding via satelliet – een feature die speciaal ontworpen onderdelen combineert met diep geïntegreerde software – om te communiceren met hulpdiensten wanneer je geen mobiel bereik en geen toegang tot een wifinetwerk hebt. Als je familie en vrienden wilt geruststellen terwijl je offline bent, kun je bovendien de ‘Zoek mijn’‑app openen en van daaruit via satelliet je locatie delen. Deze service heeft gebruikers in Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, het VK en de VS al geholpen in noodsituaties, en is vanaf later deze maand ook beschikbaar in België, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Portugal.

Ongelukdetectie op alle iPhone 14-modellen merkt het als je betrokken bent bij een ernstig auto-ongeluk, en belt automatisch de hulpdiensten als je bewusteloos bent of niet bij je iPhone kunt. Deze innovatieve veiligheidsfeature op iPhone wordt mogelijk gemaakt door eigen bewegingsalgoritmen van Apple die zijn getraind met meer dan een miljoen uur aan gegevens over autorijden en auto-ongelukken, aangevuld met input van zowel de nieuwe versnellingsmeter en gyroscoop als gps, barometer en microfoon. In combinatie met Apple Watch benut ongelukdetectie naadloos de unieke voordelen van beide devices om gebruikers hulp te bieden.

Met de kracht van de A15 Bionic-chip en een 5-core GPU

Dankzij de A15 Bionic-chip leveren iPhone 14 en iPhone 14 Plus professionele prestaties. De 5-core GPU zorgt voor hogere snelheden bij zware workloads en nog vloeiendere graphics in video-apps en veeleisende games. De A15 Bionic-chip is niet alleen de drijvende kracht achter camerafeatures als Photonic Engine, Actiemodus en Filmmodus, maar maakt ook de bijzonder lange batterijduur mogelijk en beschermt je privacy en veiligheid – bijvoorbeeld door gegevensencryptie via de Secure Enclave. De 6-core CPU met twee performance-cores en vier efficiency-cores zorgt voor een probleemloze verwerking van veeleisende taken, terwijl de 16-core Neural Engine 15,8 biljoen bewerkingen per seconde ondersteunt. Machinelearning-berekeningen voor features in iOS 16 en apps van andere ontwikkelaars worden daardoor nog sneller uitgevoerd.

Geleverd met iOS 16

iOS 16 biedt de grootste update ooit voor het toegangsscherm, met een meerlaags effect waardoor onderwerpen van foto’s rondom de tijdsweergave komen te staan, widgets om in één oogopslag belangrijke informatie te zien, en een nieuw achtergrondenoverzicht om inspiratie op te doen. Focus is verder uitgebreid: er is een nieuwe manier om een focus te koppelen aan een toegangsscherm en je kunt focusfilters maken binnen apps. Gebruik ‘Live activiteiten’ om direct vanaf het toegangsscherm in realtime op de hoogte te blijven van bijvoorbeeld de tussenstand van een sportwedstrijd of een bestelde autorit. In Berichten kun je nu een bericht bewerken of terughalen dat je net hebt verzonden en gesprekken als ongelezen markeren. Internetten in Safari is nog veiliger geworden met passkeys: een nieuwe manier van inloggen die phishing of lekken onmogelijk maakt. Met Livetekst kun je van alles doen met tekst in video’s, snel valuta’s omrekenen en tekst vertalen. Ook kun je je vinger op een foto houden om het onderwerp uit de achtergrond te lichten en naar een app als Berichten te slepen. De gedeelde iCloud-fotobibliotheek biedt een nieuwe manier om foto’s naadloos te delen met maximaal zes gezinsleden. En gebruik Apple Music Sing om mee te zingen met favoriete nummers, met in realtime weergegeven songteksten en aanpasbare zang.

iPhone en het milieu

iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn ontworpen met het oog op een minimale impact op het milieu. De antenneleidingen bijvoorbeeld zijn gemaakt van geüpcyclede plastic waterflessen die met chemische processen zijn veranderd in een sterker, duurzamer materiaal. Naast een nieuwe binnenkant die makkelijker te repareren is, bevatten alle magneten van de iPhone 14-modellen 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen, ook de MagSafe-magneten. Verder bevat de Taptic Engine 100% gerecycled wolfraam. Beide modellen bevatten bovendien 100% gerecycled tin in het soldeer van meerdere printplaten en 100% gerecycled goud in meerdere printplaten en de bedrading van alle camera’s. Dankzij een verpakking op basis van vezels is het plastic omhulsel niet meer nodig, waarmee we dichter bij ons doel komen om in 2025 helemaal geen plastic meer in onze verpakkingen te gebruiken.

De internationale bedrijfsvoering van Apple is al CO₂-neutraal en in 2030 moeten de volledige toeleveringsketen en alle levenscycli van producten voor 100 procent CO₂-neutraal zijn. Dat betekent dat de uitstoot van elk verkocht Apple product tegen die tijd op nul uitkomt, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn momenteel verkrijgbaar in middernacht, sterrenlicht, (PRODUCT)RED, blauw en paars, en zullen nu ook in geel verkrijgbaar zijn, met opslagopties van 128 GB, 256 GB en 512 GB, vanaf respectievelijk € 1016 en € 1166.
  • Klanten in AustraliëCanadaChinaDuitslandFrankrijkIndiaJapan, het VK, de VSZuid-Korea en meer dan 60 andere landen en regio’s kunnen de gele iPhone 14 en iPhone 14 Plus alvast bestellen vanaf vrijdag 10 maart om 5:00 uur PST (14:00 uur Nederlandse tijd). Ze zijn leverbaar vanaf dinsdag 14 maart.
  • iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn ook verkrijgbaar bij erkende Apple resellers en bepaalde providers.
  • Bij Apple kun je geld besparen bij een upgrade naar de nieuwste iPhone. Je kunt korting krijgen op een iPhone 14 als je een iPhone 11 of nieuwer inruilt via apple.com/nl/store. Ga naar apple.com/shop/buy-iphone/carrier-offers voor de voorwaarden en meer informatie.
  • SOS-noodmelding via satelliet en ‘Zoek mijn’ via satelliet zijn momenteel beschikbaar in CanadaDuitslandFrankrijkIerland, het VK en de VS, en worden later deze maand uitgebreid naar BelgiëItaliëLuxemburgNederlandOostenrijk en Portugal. Deze dienst is gratis de eerste twee jaar na activering van een nieuwe iPhone 14 of iPhone 14 Plus.
  • Klanten die een nieuwe iPhone 14 of iPhone 14 Plus kopen, krijgen gratis drie maanden Apple Arcade bij een nieuw abonnement.
  • De siliconenhoesjes voor iPhone 14 en iPhone 14 Plus verschijnen in vier nieuwe kleuren: kanariegeel, olijfgroen, zachtblauw en iris.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?