Met nieuws van o.a.
partners

Met iOS 18 is iPhone persoonlijker, beter en slimmer dan ooit

IOS18 apple

Apple heeft  een preview gegeven van iOS 18. Deze release bevat onder meer extra aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, nieuwe manieren om je inbox in Mail op orde te houden en de mogelijkheid om berichten via een satellietverbinding te versturen. Je kunt je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, de knoppen onderaan het toegangsscherm aanpassen en in het bedieningspaneel uit meer regelaars kiezen. Zodra je de fotobibliotheek opent, verschijnt nu automatisch een nieuwe weergave. De Foto’s-app bevat verder handige, nieuwe collecties, zodat je snel je favorieten terugvindt. In Mail worden je e-mails met behulp van machinelearning op je device automatisch in categorieën ondergebracht, zodat je inbox overzichtelijker is. En iMessage bevat gloednieuwe teksteffecten. Als je geen bereik hebt en er ook geen wifi voorhanden is, kun je in de Berichten-app nu berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hiervoor benut iOS 18 dezelfde functionaliteit waarmee je op je iPhone een noodmelding via satelliet kunt versturen.

Ook nieuw in iOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is.  Apple Intelligence is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt en is diep in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia geïntegreerd. Deze nieuwe feature benut het vermogen van Apple silicon om taal en afbeeldingen te begrijpen en ook zelf te genereren, actie in de benodigde apps te ondernemen en uit te gaan van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller en makkelijker.

Nieuwe features en aanpassingsmogelijkheden

In iOS 18 kun je het beginscherm, toegangsscherm en bedieningspaneel nog meer naar je hand zetten. Zo kun je je apps en widgets nu op elke vrije plek op het beginscherm zetten, bijvoorbeeld boven het dock zodat je ze meteen vindt of juist langs de rand om je achtergrond beter uit te laten komen. Het symbool en de widget van een app kun je wat donkerder maken of een iets andere kleur geven, en je kunt ze ook groter laten weergeven als dat beter uitkomt.

De vormgeving van het bedieningspaneel is aangepast, zodat je makkelijker bij de regelaars kunt die je vaak gebruikt. Ook heb je nu meer mogelijkheden om het bedieningspaneel beter te laten aansluiten bij jouw manier van werken. De regelaars die je het vaakst gebruikt, zijn nu gegroepeerd op functie, bijvoorbeeld om media af te spelen, slimme woon­accessoires te bedienen of een netwerkverbinding te maken. Verder kun je handig swipen naar een andere groep regelaars. Ook is het mogelijk om ondersteunde regelaars van andere leveranciers in het bedieningspaneel te zetten, zodat je bijvoorbeeld snel je auto kunt ontgrendelen of meteen content kunt vastleggen voor social media. Verder is er een nieuw overzicht van alle beschikbare regelaars, en je kunt nu zelf de volgorde en grootte van de regelaars bepalen en er nieuwe groepen voor aanmaken.

Een andere primeur is dat je de regelaars op het toegangsscherm kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld andere regelaars uit het overzicht kiezen of ze allemaal van het toegangsscherm verwijderen. En als je een iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max hebt, kun je met de actieknop een van de regelaars in het overzicht activeren.

Nieuwe weergave, nieuwe collecties en extra aanpassingsmogelijkheden in Foto’s

De Foto’s-app is nog nooit zo grondig onder handen genomen. In de app kun je nu makkelijker je herinneringen terugvinden en herbeleven. De vereenvoudigde weergave bevat het vertrouwde raster, en dankzij de nieuwe collecties kun je makkelijker alle foto’s met een bepaald thema bekijken zonder die eerst in een album te hoeven zetten. Bovendien kun je collecties vastzetten, zodat je je favorieten meteen bij de hand hebt. De uitgelichte foto’s staan nu in een nieuwe carrouselweergave, die elke dag wordt ververst. Hierin zie je onder meer je favoriete mensen, dieren en plaatsen. Overal in de app kun je je content automatisch afspelen, zodat al die mooie herinneringen vanzelf voorbijkomen. En omdat elke fotobibliotheek uniek is, kun je de collecties ordenen. Ook kun je kiezen waar je welke collectie vastzet en welke foto’s langskomen in de carrousel.

Handige manieren om contact te houden via Berichten

In iMessage zitten nu gloednieuwe teksteffecten om je berichtjes meer pep te geven. Letters, woorden, zinnen en emoji kun je allemaal uitlichten met een dynamisch, bewegend effect. En voor extra nadruk kun je tekst vet maken, onderstrepen, schuin zetten of doorhalen. Voor een tapback kun je nu ook een emoji of sticker kiezen, en verder is het mogelijk om alvast een berichtje op te stellen en dat op een later moment te versturen.

Wanneer je iemand een berichtje stuurt die zelf geen Apple device heeft, heb je dankzij de ondersteuning voor RCS nu meer mediamogelijkheden voor je berichten. Ook werken groepsberichten beter in vergelijking met sms en mms.

Heb je geen bereik en ook geen wifiverbinding, dan kun je vanaf iOS 18 berichten versturen en ontvangen via een satellietverbinding. Hieraan ligt dezelfde technologie ten grondslag waarmee je op je iPhone een noodoproep kunt doen via een satellietverbinding. Als er geen mobiel bereik of wifi is, krijg je in de Berichten-app nu automatisch de mogelijkheid om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde satelliet. Daarna kun je via iMessage (sms-)berichten, emoji en tapbacks versturen en ontvangen. Wanneer je een satellietverbinding hebt, zie je dat in het Dynamic Island. En omdat je privacy ook in iMessage goed beschermd is, worden alle berichten die je via de satelliet verstuurt van begin tot eind versleuteld.

Verbeteringen in Mail

Later dit jaar krijgt Mail nieuwe mogelijkheden om je inbox op orde te houden en te zorgen dat je niets mist. Je binnenkomende mails worden op je device gecategoriseerd en gesorteerd, waardoor privémails en urgente mails in een aparte Primary-categorie terechtkomen. Bevestigingen en betaalbewijzen komen in de Transactions-categorie te staan, en marketingmails en kortingsbonnen vind je terug onder Promotions. In Mail zit ook een nieuwe samenvattingsweergave, waarin alle relevante mails van een bepaalde bedrijf komen te staan. Daardoor kun je even snel scannen of er iets tussen zit waar je iets mee moet.

Belangrijke updates in Safari

Safari, de snelste browser ter wereld, bevat nu een nieuwe Highlights-feature en een vernieuwde Reader-weergave, zodat je nog makkelijker nieuwe informatie op internet vindt. Door de inzet van machinelearning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting doornemen om een indruk te krijgen van waar een artikel over gaat, direct zien waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt en doortikken vanuit een artikel over een album of nummer van een artiest om er meteen naar te luisteren. In de Reader-weergave heb je nu meer opties om artikelen te lezen zonder afleidingen. Zo kun je een samenvatting lezen en krijg je bij langere artikelen zelfs een inhoudsopgave.

Nieuw: de Passwords-app

Ruim 25 jaar geleden heeft Apple de sleutelhanger geïntroduceerd. Die vormt de basis voor de nieuwe Passwords-app, waarin je eenvoudig al je wachtwoorden, passkeys, wifiwachtwoorden en verificatiecodes kunt opvragen. De app wijst je ook op beveiligingsproblemen, zoals een zwak wachtwoord dat simpel te raden is, een wachtwoord dat je op meerdere plekken gebruikt of wachtwoorden die onderdeel zijn van een datalek.

Meer controle met de nieuwe privacyfeatures

In iOS 18 zitten nieuwe tools waarmee je kunt instellen wie je apps kunnen zien, hoe de gegevens van je contactpersonen worden gedeeld en hoe je iPhone verbinding maakt met accessoires.

Met vergrendelde en verborgen apps kun je ervan op aan dat de informatie die je uit het zicht wilt houden, zoals appmeldingen en bepaalde content, niet zichtbaar is voor een ander. Je kunt apps nu vergrendelen, en voor extra privacy is het ook mogelijk om ze te verbergen door ze naar een vergrendelde, verborgen app-map te verplaatsen. Wanneer je een app vergrendelt of in een verborgen map zet, verschijnen berichten, e-mails of andere content uit die app niet in de zoekresultaten, krijg je geen meldingen te zien en wordt de content ook op andere plekken verborgen. Bovendien staan verborgen apps niet op het beginscherm.

In iOS 18 bepaal je zelf tot welke contactpersonen een app toegang heeft. Daarnaast hebben developers nu de mogelijkheid om accessoires van derden naadloos verbinding te laten maken met een iPhone, zonder dat de app alle andere devices op het netwerk ziet. De koppeling verloopt dus op rolletjes, terwijl andere devices uit het zicht blijven.

Allerlei nieuwe iPhone-mogelijkheden met Apple Intelligence

Apple Intelligence is verregaand geïntegreerd in iOS 18 en ontworpen om je privacy te beschermen. Hiermee kun je bijvoorbeeld op een nieuwe manier je zelfgeschreven teksten verbeteren en effectiever communiceren. De gloednieuwe schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd iOS 18 en overal inzetbaar. Deze tools helpen je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst in apps als Mail, Notities, Pages en apps van derden.

Nu je ook meer met afbeeldingen kunt doen, wordt het nog leuker om met anderen te communiceren en meer van jezelf te laten zien. Met Image Playground maak je in een handomdraai leuke afbeeldingen, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground werkt heel simpel, is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als opzichzelfstaande app.

Met Terugblikken in Foto’s kun je nu precies de verhalen maken die je wilt zien. Het enige wat je hoeft te doen, is een beschrijving typen. Apple Intelligence kiest daarna de beste foto’s en video’s op basis van die beschrijving, maakt een verhaal aan de hand van wat er op de foto’s gebeurt, en vormt het geheel tot een filmpje met een begin, midden en einde. En de nieuwe Clean Up-tool vindt en verwijdert storende voorwerpen op de foto, zonder dat per ongeluk het onderwerp van de foto verandert.

Siri werkt dankzij Apple Intelligence aanzienlijk beter en reageert nog natuurlijker, persoonlijker en relevanter. Je kunt vragen typen aan Siri en op elk moment switchen tussen typen en spreken, zodat je altijd met Siri kunt communiceren op een manier die op dat moment handig voor je is.

Met Private Cloud Compute stelt Apple een nieuwe norm voor privacy binnen AI. Dat doet het bedrijf door rekencapaciteit flexibel te verdelen tussen bewerkingen op het device zelf en grotere modellen die draaien op speciale Apple servers. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn ze ook niet toegankelijk voor Apple. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken.

Verder is ChatGPT geïntegreerd in Siri en de Writing Tools op alle Apple platforms. Zo kun je profiteren van de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten die ChatGPT te bieden heeft, zonder van app te hoeven wisselen.

Beschikbaarheid

De bètaversie van iOS 18 voor developers is vanaf vandaag beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar via het Apple Beta Software Program op beta.apple.com. iOS 18 is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone Xs of nieuwer. De bètaversie van Apple Intelligence wordt dit najaar onderdeel van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en werkt op iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Hiervoor moet de taal van het device en van Siri op Engels (Verenigde Staten) zijn ingesteld. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-18-preview en apple.com/apple-intelligence. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Ga naar apple.com/benl voor meer informatie over beschikbaarheid.

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?