De (agrarische) productie van textielgrondstoffen en fabricage is verantwoordelijk voor diverse watergerelateerde problemen, zoals waterschaarste en watervervuiling. Deze waterfootprint kunnen bedrijven verminderen door gebruik te maken van een mede door het Wereld Natuur Fonds (WNF) ontwikkelde toolkit.
Water Risk Filter
Het WNF heeft zowel waterbeheer als -kwaliteit als randvoorwaarde gesteld voor het bestaan van elke vorm van natuur en ondergebracht in haar programma’s voor waterstewardship. Er is een toolkit samengesteld, die bedrijven kunnen inzetten. Een onderdeel is het Water Risk Filter dat het WNF heeft ontwikkeld in samenwerking met de Duitse Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij DEG. Hiermee bedrijven kunnen inschatten wat hun risico’s op het gebied van water zijn.
Reductie van negatieve invloeden op water
Zo is H&M ter vermindering van haar waterfootprint onlangs met het WNF een driejarig partnership aangegaan. Er is een waterstrategie geformuleerd, waarin de hele productieketen is betrokken, van ontwerp tot aan consument. H&M wil uitgroeien tot een leider in “waterstewardship” binnen de kledingindustrie.
Lot Folgering, woordvoerster bij WNF in Nederland, licht de samenwerking toe: “Wij vinden het belangrijk om in zee te gaan met de grootste bedrijven in een sector. Onze ervaring is dat als zij meegaan, de markt op termijn kantelt en de andere bedrijven volgen.” Steeds meer bedrijven zien al dan niet uit ‘verlicht eigenbelang’ de zin van in van het verduurzamen van hun bedrijfsvoering, is haar constatering.
Ongeveer een derde van de fabrieken die kleding voor H&M vervaardigt is gevestigd in gebieden met extreme waterschaarste. H&M werkt naar eigen zeggen al meer dan 10 jaar aan het reduceren van de negatieve invloeden op water in verschillende onderdelen van de “waardeketen”. H&M werkt bijvoorbeeld al met een katoensoort, die wordt geteeld met minder water en kunstmest”, aldus Folgering.
Footprint verlagen, winst verhogen
Ook met Marks en Spencer werkt het WNF op diverse gebieden, waaronder water, aan verduurzaming. Verder zijn er waterprogramma’s met Coca-Cola en bierproducent SAB Miller opgezet. Een koploper op het gebied van verduurzaming van de bedrijfsvoering wereldwijd is volgens Folgering bijvoorbeeld het concern Unilever, dat onder meer verantwoord gebruik van de grondstoffen palmolie en vis nastreeft. “Unilever wil haar totale footprint, waaronder die van water, halveren, en tegelijk haar winst verdubbelen.”
Duurzame keuzes in grondstoffen en productieprocessen
Bij een uitgebreide aanpak, zoals die van H&M, gaat het nog verder. Ontwerpers en inkopers worden onder andere getraind om duurzame keuzes te maken in grondstoffen en productieprocessen. De doelstellingen van de kledinggigant zijn ambitieus: H&M wil haar interne waterefficiency verbeteren, de impact van toeleveranciers op water minimaliseren en “klanten inspireren tot verantwoord gebruik van water”. Bovendien ondersteunt het concern de waterbeschermingsprojecten van het WNF in het stroomgebied van de Yangtze-rivier in China. Ook het Nederlandse WNF is betrokken bij dit “veldproject”. De Chinese afdeling van het WNF en H&M zullen samen met andere partijen trachten het beheer van stroomgebieden in China en Bangladesh te ondersteunen.