Financiële tussenpersonen, banken en verzekeraars vrezen dat het aanstaande provisieverbod ertoe leidt dat consumenten massaal complexe verzekeringen kopen zonder advies in te winnen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het FD.
Per 1 januari 2013 mogen financiële tussenpersonen geen provisie meer ontvangen van verzekeraars voor de verkoop van complexe financiële producten. Hierbij gaat het onder meer om hypotheken, overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen. In plaats daarvan moeten tussenpersonen de advieskosten rechtstreeks bij de consument in rekening brengen.
‘Zonder de provisie worden producten wel goedkoper, maar de consument ziet dat niet’, zo zegt Coen van Ham, directeur van het financieel adviesbureau Kettlitz Wulfse in het FD van vandaag. Hij ziet dat meer klanten dan hij verwachtte bij verval van een lijfrente zelf iets regelen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt zich wel zorgen te maken over ‘de trend om op grotere schaal aan een breed publiek (zeer) ingewikkelde financiële producten zonder enige vorm van advies te verkopen’. Het is volgens de AFM ‘daarom belangrijk dat financiële dienstverleners goed aangeven voor welke consumenten execution-only voor ingewikkelde producten geschikt is en voor wie niet’.
Hypotheekadviezen worden nu al vaak direct betaald aan de adviseur, maar de consument merkt dit meestal niet omdat de kosten van het advies vaak worden meegefinancierd. Complexe producten kunnen niet zomaar zonder advies worden verkocht. Particulieren moeten eerst een kennis- en ervaringstoets invullen. Veel tussenpersonen betwijfelen echter of dat goede toetsen zullen zijn, aldus het FD.