Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Circulair meubilair zorgt voor een betere wereld, maar dan wel op een esthetisch interessante manier. Een mooi kantoor en een bewust bestaan gaan daarbij hand in hand. Hoe hergebruiken bedrijven meubels op zo’n manier, dat het én mooi, én verantwoord is?
Op kantoor hebben we allemaal een eigen bureau, kast en bureaustoel. Deze meubels zijn misschien wel twintig jaar geleden zo neergezet, en passen niet meer bij de huidige tijd. Waar we vroeger de meubels afdankten en kozen voor nieuwe meubels, hergebruiken we de meubels nu. Fabrikanten kunnen de onderdelen van deze meubels opnieuw gebruiken.
Oude onderdelen hergebruiken in nieuwe meubels, noemen we ‘circulair inrichten’ of ‘refurbishen’. Het grote voordeel hiervan is dat er geen nieuwe onderdelen nodig zijn. Die hoeven fabrikanten dan ook niet te produceren. Dat zorgt voor een minder grote belasting op planeet aarde. Bovendien is weggooien altijd een belasting voor ons milieu, en dat gebeurt nu dus niet meer. Nu er geen verspilling meer plaatsvindt, is circulair meubilair per definitie duurzaam.
Oude onderdelen worden opgeknapt, zodat ze kunnen worden gebruikt bij nieuwe meubels. Werkplekken krijgen bijvoorbeeld nieuwe bureaubladen, tussenwanden en frames. De meest waardevolle delen, zoals de poten en de versteltechniek, zijn eigenlijk oud. Maar de onderdelen zijn zo opgeknapt, dat je ze kunt hergebruiken. Dat is precies waarom het ‘circulair’ heet: de cirkel wordt weer rond. De materialen werden ooit geproduceerd, afgedankt en vormen nu weer de basis voor nieuwe producten.
Je zou misschien denken dat je aan de buitenkant kunt zien dat het geen nieuwe meubels zijn, maar dat is nu juist de truc: de meubels zien eruit alsof ze nieuw uit de fabriek komen. Je kunt er niet aan afzien dat het refurbished is. Eigenlijk hebben kantoren daarmee geen reden meer om niet te kiezen voor circulaire meubels bij hun volgende projectinrichting.
Gespecialiseerde bedrijven kunnen de onderdelen van de meubels monteren op de werkplek zelf. Op die manier hoeven de monteurs niet onnodig heen en weer rijden tussen de fabriek en tussen de werkplek van het project. Op die manier maak je nog een keer een groene en duurzame keuze.
Door te kiezen voor circulaire inrichting, ga je van afgeschreven spullen naar een fijne omgeving om in te werken, om een praatje te kunnen maken met je collega’s en waar je je op je gemak voelt. Wat dat betreft, mogen werkgevers het nut van circulaire meubels en groene keuzes nooit onderschatten.