Lely Tigo XR combiwagens kennen een lage vermogensbehoefte en leveren uitstekende prestaties. De ongestuurde pick-up loopt soepel en raapt het gewas schoon op. Zelfs in scherpe bochten laat de pick-up, door zijn werkbreedte van twee meter, niets liggen. Ook de snijinrichting levert een uitstekend snijresultaat. De geringe tussenruimte tussen de messen en de brede rotortanden zorgen voor voortreffelijk snijwerk en dat draagt bij aan de lage vermogensbehoefte.
Diverse loonwerkers hebben in de afgelopen drie maanden de nieuwe Lely Tigo XR combiwagens stevig aan de tand gevoeld. Lely Nederland heeft twee testwagens ter beschikking gekregen om deze intensief onder Nederlandse oogstomstandigheden te testen en zoveel mogelijk ervaring op te doen. De wagens zijn zowel in het noorden, midden als in het zuiden van Nederland in het gras en bij de maïsoogst ingezet. Dat de wagen afhankelijk van het terrein niet omgebouwd hoeft te worden, zien de loonwerkers als een groot voordeel. De testresultaten in het gras laten een consistent beeld zien. Loonwerkers zijn enthousiast over de lage vermogensbehoefte en uitstekende prestaties.
De nieuwe voorwand maakt de combiwagens gemiddeld één meter korter en dat draagt volgens de chauffeurs bij aan de manoeuvreerbaarheid van deze wagens. De verhoogde oplegdruk, die ontstaat door de ruimte boven de pick-up en dissel te benutten, zorgt voor een gunstiger gewichtsverdeling en verbeterde rijeigenschappen. Vooral bij het transport van vers gehakselde maïs was dit effect duidelijk merkbaar. De gunstige wegligging is extra versterkt door het hydropneumatisch geveerde tandemonderstel. Hiermee is een hoger tempo van het transport van de lading van het veld naar de kuil mogelijk, wat bijdraagt aan een hogere capaciteit van de hakseltrein.
Lely Tigo XR combiwagens succesvol tijdens de Nederlandse maïsoogst Op de kuil kwam tijdens het testen de extra grote bodemvrijheid van 80 cm goed van pas. Tijdens het lossen beweegt de voorwand naar achteren, zodat deze de bodemketting helpt bij het lossen van de lading. De bodemketting bleek sterk genoeg om een volle lading maïs zelfs onder een extreem hellende hoek te lossen. Na de nodige aanpassingen werd ook de snelheid waarmee de wagen lost als sterk punt genoemd. In Nederland is het oogstseizoen inmiddels afgelopen, maar in andere delen van de wereld gaat het testen van deze serie gewoon verder. Zoals het er nu naar uit ziet, zal komend seizoen een eerste kleine serie op de markt komen.