Frievar, een samenwerkingsverband van noordelijke varkenshouders, heeft een eigen merk varkensvlees gelanceerd. In eerste instantie richt Frievar zich met zijn nieuwe merk op slagers en horecabedrijven.
De varkens worden geslacht bij Westfort in Gorinchem en afgezet via enkele grossiers in het noorden. Frievar richt zich in dit beginstadium dan ook in eerste instantie op afzet aan noordelijke slagers en horecabedrijven. Volgens Frievar worden er enkele honderden varkens per week geslacht bij Westfort.
Frievar meldde vorig jaar al dat het een eigen kwaliteitsvarken in de markt zet en dat het daarvoor een afzetkanaal zocht. De varkens worden antibioticavrij geproduceerd en krijgen ook speciaal voer met ruwvoer en kruiden. Frievar werkt niet met Milieukeur of een ster van de Dierenbescherming. Er wordt voldaan aan de normale welzijnseisen van het Varkensbesluit.
In Frievar werken 17 varkenshouders samen die in totaal beschikken over zo’n 3.000 zeugen, waarvan de biggen worden afgezet en gemest binnen Frievar. De varkenshouders werken allen op dezelfde wijze, met één dierenartsenpraktijk en voerleverancier.