Met nieuws van o.a.
partners

FrieslandCampina breidt lactoseproductie uit

FrieslandCampina gaat de productie van lactose op diverse plaatsen in Nederland uitbreiden vanwege de sterk toenemende vraag naar babyvoeding en zuivelproducten voor medicinale toepassingen.

Uitbreidingen ten behoeve van de productie van babyvoeding zijn gepland in de vestigingen in Beilen en Borculo. In de vestiging van DMV International in Veghel wordt gewerkt aan vergroting van de productiecapaciteit voor farmalactose. Dit betreft lactose met een zeer hoge zuiverheid, die extra moeilijk en kostbaar is om te produceren. Lactose wordt gewonnen uit weipermeaat, een laagwaardig bijproduct van de weipoederproductie.

Lactose steeds belangrijker voor FrieslandCampina

Voor FrieslandCampina wordt lactose, naast eiwit en vet, steeds belangrijker. Daarnaast is het wereldwijd een belangrijk component in ingrediënten voor de farmaceutische industrie en andere voedingsmiddelenbedrijven. Dit is de basis van de groeistrategie zoals FrieslandCampina die in route2020 heeft vastgelegd. Het is dan ook belangrijk dat de samenstelling van de melk die de leden-melkveehouders leveren aan FrieslandCampina is afgestemd op de marktvraag. Om die reden buigen de leden van de coöperatie zich de komende weken over een voorstel om naast de melkcomponenten eiwit en vet in het vervolg ook lactose te waarderen.

Belang van lactose in zuivelproducten

Lactose is vooral van belang voor de productie van kinder- en babyvoeding, een van de belangrijke categorieën waarmee FrieslandCampina wil groeien. Hier is lactose nodig, omdat moedermelk 7% lactose bevat, waar koemelk maar 4.5% hiervan bevat. Ook zuiveldranken en basisproducten hebben lactose nodig. De lactose wordt in de vorm van poeders geëxporteerd naar de vestigingen van FrieslandCampina in Azië en Afrika. Hier wordt deze weer verwerkt tot eindproducten.

Verandering systematiek uitbetaling melkveehouders voorgesteld

Met het vervallen van de melkquotering begin 2015 sluit de huidige systematiek waarin vet en eiwit een rol spelen niet goed meer aan bij de marktvraag. Het voorstel is om melkveehouders uit te gaan betalen op basis van de geleverde kilogrammen eiwit, vet en lactose. Met een vaste kilogram-prijsverhouding voor de componenten eiwit : vet : lactose van respectievelijk 10 : 5 : 1. Dit ‎betekent dat de ‎eiwitprijs altijd 2 keer zo hoog zal zijn als de die van vet en ‎‎10 ‎keer zo hoog ‎als die van lactose.‎ De negatieve grondprijs komt te vervallen.
Als de ledenraad akkoord gaat ‎met het voorstel, komt deze ‎verhouding voor een periode van 3 jaar vast te staan. Dit wordt gedaan zodat de leden-melkveehouders hun bedrijfsaanpak op het gebied van bijvoorbeeld voeding en/of fokkerij kunnen ‎afstemmen op de gekozen richting. ‎Op 17 december 2013 vindt besluitvorming plaats in de ledenraad. Als het systeem wordt goedgekeurd zal de nieuwe systematiek per 1 januari 2014 worden ingevoerd. ‎

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?