Het College voor zorgverzekeringen heeft belimumab, een middel bij SLE, geschrapt uit het verzekerde pakket. Belimumab (Benlysta) wordt sinds kort voorgeschreven aan patiënten met de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE). Het is daarmee toegevoegd aan de standaardbehandeling, die bestaat uit een combinatie van antimalariamiddelen, corticosteroïden, NSAID’s en immunosuppressieve middelen.
De Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) van het CVZ oordeelt nu dat de therapeutische waarde van belimumab gelijk is aan die van de gebruikelijke behandeling. Daarmee voldoet het middel niet aan een belangrijke eis voor opname in het verzekerde pakket, namelijk dat het moet voldoen aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Daarmee hoort het vanaf dit moment niet meer tot het verzekerde pakket, schrijft het CVZ in een brief aan minister Schippers. Het middel kost 12.500 euro per jaar, en wordt voorgeschreven aan tweehonderd tot driehonderd patiënten.
Iet van Albada-Kuipers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR), is teleurgesteld. ‘Belimumab lijkt te helpen voor patiënten met een ernstiger vorm van SLE. En juist bij deze patiënten staan wij verder met lege handen, want alternatieven als prednisolon en cyclofosfamide hebben gevaarlijke bijwerkingen.’ Patiënten met SLE zijn vaak jonge vrouwen, zegt Van Albada, ‘en die wil je dat niet aandoen’. Maar behandeling staken is geen optie. ‘Normaal is het sterfterisico onder jonge vrouwen 0,13 procent, bij deze ernstige SLE-patiënten is het vijftienmaal zo hoog.’
De reumatologen zijn bereid het middel na zes maanden behandeling te evalueren en zo nodig te staken. Ook hebben zij voorgesteld om het alleen conditioneel toe te laten en gebruik en werking streng te monitoren. ‘Volgens het CVZ biedt het geen meerwaarde, en wij krijgen nu de kans niet om aan te tonen dat dat wél zo is.’
Belimumab stond op de lijst van dure geneesmiddelen die per 1 januari werden afgeschaft. Het werd toen – net als alle andere middelen op de lijst – voorwaardelijk toegelaten tot het verzekerde pakket, voor een periode van maximaal vier jaar. In deze periode zouden de belanghebbende partijen gegevens moeten verzamelen over de doelmatigheid en kosteneffectiviteit van de behandelingen.