Met nieuws van o.a.
partners

Jonge bestuurder na schade zwaar de pineut

autoverzekering

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Maar als je beginnend bestuurder bent, word je hiervoor flink gestraft, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Je premie schiet omhoog, overstappen naar een andere verzekeraar is nauwelijks nog mogelijk en als je een nieuwe auto koopt, word je soms alsnog afgewezen door je huidige verzekeraar”, licht Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.

Premie jonge bestuurder verdubbeld na een schade
De vergelijkingssite onderzocht wat de premie-invloed is van een schade bij een WA-verzekering voor een 18-jarige en een 20-jarige bestuurder. Daarnaast benaderde Geld.nl diverse autoverzekeraars over de invloed van schades bij jonge bestuurders.

De premie-invloed van een schade bij een jonge automobilist blijkt enorm. Een 18-jarige met bijvoorbeeld een Toyota Aygo uit 2008 gaat na een ongeluk van 0 naar -5 schadevrije jaren. De premie voor zijn autoverzekering stijgt vervolgens van gemiddeld 120 euro per maand naar gemiddeld 240 euro per maand. Een 20-jarige bestuurder met dezelfde auto die van 2 naar -3 schadevrije jaren gaat, betaalt in plaats van gemiddeld 75 euro na het ongeluk gemiddeld 150 euro per maand. In beide gevallen is het een verdubbeling van de premie.

Overstappen nauwelijks nog mogelijk
Daarnaast zit je als jonge bestuurder na het claimen van een schade vrijwel altijd een aantal jaren vast aan je huidige verzekeraar. Overstappen met negatieve schadevrije jaren is namelijk haast onmogelijk. Van de 16 autoverzekeringen die Geld.nl onderzocht, zijn er maar 4 die een jonge bestuurder met negatieve schadevrije jaren niet automatisch afwijzen. Dit zijn de autoverzekeringen van Centraal Beheer, ABN AMRO, Univé en de AutoPrismaPolis van Voogd&Voogd. Deze laatste autoverzekering is er speciaal voor mensen met negatieve schadevrije jaren.

Nieuwe auto? Alsnog uit de verzekering!
Maar wie denkt veilig te blijven zitten bij zijn huidige verzekeraar kan alsnog bedrogen uitkomen. Als je namelijk een nieuwe auto koopt (wat nogal eens voorkomt na een ongeluk), loop je de kans dat ook je huidige verzekeraar je afwijst. De meeste autoverzekeraars doorlopen een nieuw acceptatieproces als je een nieuwe auto koopt. Als je dan negatieve schadevrije jaren hebt, kun je alsnog worden afgewezen, blijkt uit een rondgang langs diverse autoverzekeraars.

Onwenselijke gevolgen
Deze strenge houding van verzekeraars, waar vooral jonge bestuurders de dupe van zijn, zorgt volgens Geld.nl voor een groot probleem. “Voor een 18-jarige bestuurder wordt een autoverzekering haast onbetaalbaar. De premie is al hoog en als je dan toch een schade rijdt, betaal je honderden euro’s per jaar meer en word je later misschien alsnog uit je verzekering gezet”, stelt Bulthuis.
Dit leidt tot onwenselijke ontwikkelingen. Denk aan kinderen die de auto op naam van hun ouders verzekeren. Komt de verzekeraar erachter, dan hoeft de verzekeraar een schade niet uit te keren. Ook lopen jij en je ouders kans op een fraude registratie. Hierdoor wordt het in de toekomst nóg moelijker een autoverzekering af te sluiten.

“Wij raden dit dus echt af”, zegt Bulthuis. “Je kunt bijvoorbeeld beter met je ouders afspreken om ieder een deel van de premie te betalen, maar dat de verzekering wel op jouw eigen naam staat. Hiermee klim je met elk schadevrij jaar weer een stukje uit de min-jaren en na 5 jaar ga je dan met een ‘schone lei’ verder.”

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?