Met nieuws van o.a.
partners

3 x raamdecoratie in de badkamer

zonnelux

Het is niet altijd gemakkelijk om raamdecoratie voor de badkamer te vinden. Het moet voldoende daglicht binnenlaten om de ruimte fris te laten ogen, maar je wilt uiteraard nog steeds je privacy behouden.  Daarnaast is vochtbestendigheid absoluut geen overbodige luxe. Tot slot wil het oog ook wat, dus ziet je raamdecoratie er het liefst ook nog een beetje fraai uit. We zetten 3 opties voor raamdecoratie in de badkamer voor je op een rij.

De zoektocht naar raamdecoratie

De kans is groot dat je tijdens de zoektocht naar goede raamdecoratie door de bomen het bos niet meer ziet. Je wordt namelijk doodgegooid met verschillende termen. We leggen hieronder uit wat shutters, jaloezieën en plisségordijnen zijn. ‘Normale’ gordijnen zijn in de badkamers niet de beste optie, omdat je daarmee weinig opties hebt voor lichtinval en privacy. Het is dan al snel te donker als je ook privacy wilt. De term lamellen wordt vaak met onderstaande opties door elkaar wordt gehaald, maar zijn in feite onderdeel van zowel shutters als jaloezieën: de lamellen zijn namelijk de stroken.

  1. Shutters

Shutters zijn over het algemeen gemaakt van hout, maar je ziet soms ook andere materialen als kunststof en aluminium terug. Ze zijn geschikt voor gebruik in een ruimte waar het vochtig is (zoals je badkamer), al is het wel belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. Ook is het beter als de shutters niet direct nat worden. Het kan enigszins afhangen van het merk hoe goed ze bestand zijn tegen vocht, dus informeer hier altijd even naar.

Shutters zien er om te beginnen gelikt uit. Ze geven je badkamer meteen een stijlvolle uitstraling mee: je waant je zo in een luxe spa. Omdat je vaak de keuze hebt uit meerdere kleuren, kun je houten shutters vinden voor elke badkamer en voor elk huis. Je kunt altijd eventueel ook nog zelf met een pot verf aan de slag, mocht je een felle of bijzondere kleur willen.

Het grote voordeel van shutters is dat je heel gemakkelijk kunt bepalen hoeveel licht je naar binnen wilt laten komen. Je kunt zo altijd voldoende privacy creëren. Een ander pluspunt van shutters in de badkamer is dat ze eenvoudig zijn schoon te maken. Probeer wel te voorkomen dat er badschuim of shampoo op komt, dit kan namelijk de lak aantasten.

  1. Jaloezieën

Shutters en jaloezieën worden vaak door elkaar worden gehaald en hebben zeker wat van elkaar weg, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Waar jaloezieën in feite latjes zijn die onder elkaar hangen met koordjes, zijn shutters lamellen die je net als een luik openklapt. Jaloezieën kun je alleen opentrekken en shutters kun je dan weer niet oprollen. Jaloezieën zijn daarnaast over het algemeen overal in meerdere materialen te verkrijgen, waar shutters in de meeste gevallen gemaakt zijn van hout.

Zo heb je bijvoorbeeld aluminium jaloezieën. Deze zijn bestendig tegen vocht en makkelijk schoon te maken en dus een goede optie voor je badkamer. Aluminium jaloezieën geven wel een bepaalde uitstraling aan je badkamer: strak en robuust. Daar moet je natuurlijk wel van houden.

Daarnaast hebben aluminium jaloezieën een isolerende werking: dit maakt de badkamer ’s zomers koeler en ’s winters warmer. Dat is ook nog eens een goed voor het milieu. Aluminium staat bekend als een ontzettend sterk en duurzaam materiaal dat jaren meegaat.

Je kunt ook voor de houten variant kiezen, maar die zijn helaas wel net iets minder bestendig tegen vocht. Je moet de badkamer dan ook extra goed ventileren. Naast aluminium en hout heb je ook jaloezieën van bamboe en PVC. Jaloezieën zijn geschikt voor badkamers met een draai/-kiepraam.

  1. Plisségordijnen

Plisségordijnen lenen zich uitstekend voor badkamers, omdat je ook hier de lichtinval en privacy zelf kunt bepalen. Bovendien zijn ook plisségordijnen zo weer schoon als je deze reinigt met een vochtige doek. Er is een variant die je van boven naar beneden uitvouwt en een variant die je zowel boven naar beneden als andersom kunt uitvouwen. Plissé staat voor geplooid in het Frans en doelt in dit geval op het feit dat de gordijnen zichzelf invouwen. Deze gordijnen staan vaak het mooist in een moderne badkamer.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?