Met nieuws van o.a.
partners

Wintersport: skipak aan, latten onder en… neusspray in de zak!

Wintersport. We associëren het veelal met sneeuw, glinsterende boomtoppen, heerlijk wandelen, genieten op een zonnige bergtop en lekker skiën. Gezellig met vrienden of familie een weekje genieten van een landschap dat we in Nederland niet kennen. Eigenlijk is er dan ook maar één minpuntje aan dit koude winterwonderland. De droogte, die je huid maar ook bijvoorbeeld de slijmvliezen in de neus uitdroogt.
 
Koude lucht neemt weinig vocht op

De meest ideale luchtvochtigheid voor ons lichaam? Die ligt tussen de 55 en 65%. Is het buiten zo’n 20°C en zijn de weersomstandigheden verder niet al te vreemd? Dan is die luchtvochtigheid – binnen en buiten – vaak prima op orde. Maar hoe kouder de lucht, hoe minder makkelijk deze lucht water op kan nemen. Je kunt je voorstellen dat een lucht van -20°C dus niet veel water meer opneemt. In wintersportgebieden is de luchtvochtigheid dan ook vaak verre van optimaal. Een luchtvochtigheid van 20% is in die gebieden helemaal geen uitzondering.

Huid en slijmvliezen kunnen uitdrogen

De droge winterlucht kan de huid flink uitdrogen. Dat merken we vaak door een trekkerig gevoel op en een schilferig uiterlijk van de huid op met name armen en benen. Maar droge lucht kan ook het neusslijmvlies uitdrogen. Als de slijmvliezen in de neus (te) droog zijn, kunnen korstjes, wondjes en zelfs bloedneuzen ontstaan. Bovendien kun je door droog neusslijmvlies makkelijker verkouden worden. Soms meerdere malen achter elkaar. Dat zit zo: in een gezonde situatie bevochtigt, verwarmt en zuivert onze neus de lucht die we inademen. De binnenzijde van de neus is daartoe bekleed met slijmvlies dat vol zit met klieren die normaliter bijna een halve liter slijm (vocht) per dag produceren. Dit slijm filtert meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen. Zo werkt gezond neusslijmvlies als een beschermende laag tegen talloze bacteriën en virussen. Echter, als het neusslijmvlies droog is, werkt het filter van de neus minder goed en hebben bacteriën en virussen eigenlijk geen barrière meer. Ze kunnen vrijelijk hun gang gaan. Een verkoudheid is dan zo een feit. En juist daarom is een gezond, vochtig neusslijmvlies zo belangrijk.

Veel drinken en de neus extra bevochtigen

Veel (water) drinken helpt om de slijmvliezen in het lichaam vochtig te houden. Maar een luchtvochtigheid van zo’n 20%, daar is bijna niet tegenop te drinken. En puur water in de neus toevoegen, dat is praktisch onmogelijk. Daarom heeft A.Vogel een speciale neusspray ontwikkeld, samengesteld uit hyaluronzuur en fysiologisch zout. De lichaamseigen stof hyaluronzuur legt een beschermend laagje over het neusslijmvlies dat langdurig vocht aan zich bindt en hierdoor helpt uitdroging te voorkomen. Daarnaast bevat het fysiologisch zout dat het neusslijmvlies reinigt en bevochtigt, korstjes verweekt en ingedikt slijm verdunt, waardoor het makkelijker te verwijderen is. De toevoeging van kamille zorgt voor een aangename verzachting van de neus. Dus: skipak aan, latten onder en neusspray mee. Het kleine flesje is makkelijk mee te nemen in de handbagage. Maar ook tijdens het skiën, in de broekzak.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?