Met nieuws van o.a.
partners

Spreken is zilver Lichaamstaal is goud

Body-Language-Academy

Altijd al willen voorspellen wie van de kandidaten de mol is in het populaire TV-programma Wie is de Mol? Of wil je een onuitwisbare indruk achterlaten tijdens een zakelijk gesprek of eerste ontmoeting? Gebruik dan lichaamstaal! Body Language Academy geeft trainingen in non-verbale communicatie en gedrag waarbij deelnemers zich ontwikkelen in de meest invloedrijke vorm van communicatie: non-verbale communicatie.

Minimaal 60% van een gesprek bestaat uit non-verbale signalen. Wanneer je deze signalen kunt lezen, wordt een ander een open boek en kun je daarmee gedrag voorspellen en beïnvloeden. Mensen onthouden vaak niet wat je zegt, maar wel welk gevoel ze hadden tijdens het gesprek. Lichaamstaal en succes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Psycholoog, lichaamstaalexpert en oprichter van Body Language Academy, Denise Dechamps, licht een aantal van Nederlands meest gebruikte non-verbale signalen toe:

1. Zelftroosting; één van meest voorkomende signalen is zelftroosting. We voeren dit uit als we ons ongemakkelijk voelen door bijvoorbeeld te aaien over onze hand of arm.

2. Betrokkenheid; de hoogte van onze handen duiden betrokkenheid aan. Hoe hoger je handen, hoe meer betrokken we zijn. Wanneer we ze laat houden, lager dan de riem, betekent dit vaak afstand, passiviteit of gereserveerdheid.

Ook ontkracht de lichaamstaalexpert een aantal bekende lichaamshoudingen:

1. Open of gesloten houding; het kruisen van armen en-/of benen wordt vaak gezien als een mate van desinteresse of niet openstaan voor informatie van de gesprekspartner. Terwijl het kruisen van armen of benen ook kan getuigen van vastberadenheid in combinatie met andere signalen.

2. Liegen; doorgaans wordt beweerd dat als de gesprekspartner naar de linkerbovenhoek kijkt, deze liegt. Deze indicator kan je volledig op het verkeerde been zetten, want wanneer de leugen vaak herhaald wordt, kan het zijn dat de leugen een herinnering is geworden en er niet meer naar de linkerbovenhoek wordt gekeken.

Denise Dechamps richtte vier jaar geleden Body Language Academy op en houdt zich al ruim 10 jaar bezig met het bestuderen van menselijk gedrag en de drijfveren daarachter. “Non-verbale communicatie geeft je zeer betrouwbare informatie over de emoties, attitude en persoonlijkheid van je gesprekspartner. Het kan wat iemand zegt versterken, maar ook tegenspreken, waarbij de lichaamstaal altijd de waarheid vertelt. Mensen laten grote kansen liggen wanneer ze te weinig aandacht besteden aan hun lichaamstaal.” Naast het geven van interactieve en wetenschappelijk onderbouwde trainingen met een team van specialisten, geeft Dechamps ook lezingen en media optredens. Voor RTL Boulevard analyseerde zij de lichaamstaal van president Donald Trump en bij SBS Shownieuws voerde ze een lichaamstaalanalyse uit van Joran van der Sloot. Dit jaar introduceert Dechamps masterclasses, waar in een middag één onderwerp aan bod komt, zoals micro-expressies of lichaamstaal, die helpen bij solliciteren of presenteren.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?