Met nieuws van o.a.
partners

Smaakexplosies tijdens de feestdagen met sherry-wijnen

Amontillado

De feestmaand december is begonnen, tijd om na te denken over wat er op tafel komt tijdens het kerstdiner. Een keer iets anders, iets verrassends. Een klassieke twist, maar helemaal van nu. Met sherry steel jij de show!

Speciaal voor jou verzamelden we de beste combinaties van sherry met originele gerechten. Want wijnkenners en culi-lovers bevestigen: deze Spaanse wijn is veelzijdig en geeft een boost aan je gastronomische plannen. Sherry’s zijn perfecte wijnen voor iedere gelegenheid, van aperitief tot diner. Je kunt met sherry zoveel kanten op door de brede variatie in stijlen: van heel droog tot heel zoet – en alles ertussenin. Kortom, bij elke gang scoor je raak. Laat je verrassen en doe hier inspiratie op voor jouw kerstmenu!

Droge sherry’s met vis en gazpacho      
We starten met Manzanilla en Fino, de twee droogste stijlen sherry. Wijnen die perfect passen bij gerechten met vis, schelp- en schaaldieren, de druiven voor deze sherry’s groeien namelijk dichtbij zee. Hierdoor komt de zilte smaak van vis en zeevruchten nog mooier tot zijn recht bij deze wijnen.
Manzanilla en Fino combineren bijvoorbeeld perfect met ceviche: een Peruaans gerecht waarbij vis wordt gegaard in citroen- of limoensap. Vooral Fino brengt de hoge zuren van het citrusfruit tot een mooi evenwicht in de smaak. Manzanilla past ook uitstekend bij koude soepen, zoals gazpacho of salmarejo. Kortom, met een ceviche of koude soep als voorgerecht of aperitief, serveer je Manzanilla en Fino voor de perfecte wijn-spijscombinatie.

Complexe sherry’s met vlees en groenten         
Amontillado en Oloroso zijn de volgende twee stijlen sherry om mee te shinen. Deze wijnen zijn complexer van smaak en heerlijk in combinatie met wild, rood vlees of paddenstoelen. Oloroso past vooral goed bij geroosterd vlees en stoofschotels. Amontillado gaat ook heel goed samen met groenten als artisjokken of asperges. Tip: bestrijk de groenten met (truffel-)olijfolie, knoflook en citroen, gril ze en je hebt een heerlijk bordje knapperige groenten die door de sherry tot grote hoogte worden getild.

Zoete sherry’s met appelbeignet en kaas           
Ook bij de desserts van het kerstmenu past sherry perfect. Combineer bijvoorbeeld Cream met appelbeignets, en serveer Pedro Ximénez (PX) bij een kaasplank. Vooral bij blauwe kazen geeft deze wijn een spannend smaakcontrast. Ook Cream kan mooi bij een kaasplank, de relatief hoge zoetheid versterkt namelijk de complexiteit van de geserveerde kazen.

Extra kick: sherry-azijn!    
Om die verschillende gerechten helemaal af te maken zijn er sherry-azijnen, met hun unieke aroma’s en smaaknuances. Deze azijnen variëren net zoals de wijnen in stijl en zijn te gebruiken voor zowel salades, koude soepen, vis- en vleesgerechten en desserts. Tip: voeg ze toe aan je saus, om een dressing voor de salade te maken of om fruit te marineren voor je dessert.

Zin om aan de slag te gaan en sherry in te zetten bij het kerstdiner? Op www.ontdeksherry.nl vind je genoeg spannende combinaties!

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?