Met nieuws van o.a.
partners

Nederlandse exoot op je bord

Koningsoesterzwam

Sinds kort is een echte Koningsoesterzwam uit eigen land in de supermarkt verkrijgbaar. Deze paddenstoel kennen we als geïmporteerde versie onder de naam Eryngii en is perfect als alternatief voor vlees in gerechten. De lokale teelt levert niet alleen een stevig, goed houdbaar en zeer smakelijk product, maar zorgt ook voor een biologische en duurzamere productie. Deze exoot doet het heel goed onder de grill, op de barbecue, in de oven of gewoon gebakken in de pan. Dankzij de aanwezige vezels, eiwitten, vitamines en mineralen is deze paddenstoel een hele gezonde aanvulling op ieder menu. De Koning op je bord!

 Paddenstoelmassage
Voor de Nederlandse teelt van de Koningsoesterzwam wordt geen enkel chemisch hulpmiddel gebruikt. Het substraat waar de paddestoelen op groeien, bestaat uit houtzaagsel (restproduct uit meubelmakerij) met water waar mycelium (schimmelvezels) aan is toegevoegd. Deze voedingsbodems worden in afgesloten zakken als blokken in geklimatiseerde teeltruimtes geplaatst. Daar worden ze stuk voor stuk met de hand gemasseerd om de schimmelstructuur te verbreken en knopvorming te stimuleren. Zodra de Koningsoesterzwammen zich als kleine paddenstoeltjes manifesteren, worden de zakken opengemaakt zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Het oogsten gebeurt geheel handmatig, waarbij de paddenstoelen worden afgesneden als ze uitgegroeid zijn. Het overgebleven substraat wordt hergebruikt als bodemverbeteraar voor nieuwe gewassen. Zo is het gehele proces biologisch, duurzaam, lokaal en draagt bij aan een circulaire economie.

Paddenstoel in de hoofdrol
De belangstelling voor uitheemse paddenstoelen neemt in heel Europa toe vanwege de actuele voedingstrends van minder suiker, zout en vlees en gezonde voeding.  Als smakelijk ingrediënt zagen we de kastanjechampignion, de oesterzwam en de shiitake al eerder in populariteit stijgen. Het unieke van de  Koningsoesterzwam is dat hij het vooral goed doet als ‘single product’. Dankzij zijn formaat, structuur en voedingswaarde is de koningsoesterzwam ideaal te gebruiken als hoofdingrediënt: heel dun gesneden als carpaccio, pulled als Limburgs stoofvlees, in stukjes aan een spies als saté en gehalveerd in een heerlijke tray bake.

 Voedingswaarde

Paddenstoelen bevatten van nature veel eiwitten, mineralen en een breed scala aan vitamine C, B (1,2,3,5,7) en K. Bovendien zijn ze laag calorisch. De Koningsoesterzwam heeft de unieke eigenschap dat hij een bron van vezels is en daardoor een stevige bite heeft. Hij bevat weinig water, dus zal tijdens de bereiding niet veel krimpen.

Voedingswaarden per 100gr:

energie 32/130 kcal/kJ
vet 0,5 g
– waarvan verzadigd 0 g
koolhydraten 2,2 g
– waarvan suikers 0,4 g
vezels 3,6 g
eiwit 2,9 g
zout 0 g

De Koningsoesterzwam is verkrijgbaar bij Albert Heijn in schaaltjes van 140 gr. Prijs: € 2,49

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?