Gerookte zalm, afkomstig van visfabrikant Foppen uit Harderwijk, is mogelijk besmet met de salmonellabacterie en niet geschikt voor consumptie. Dit blijkt uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en de supermarkten die opereren onder de inkooporganisatie SuperUnie. De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking. Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten.
Gevaren salmonella Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.
Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.