Bedrijven die hun personeel tablets cadeau geven, hoeven daar geen loonheffing voor af te dragen wanneer de tablet maximaal 7 inch meet. Dit zegt de Belastingdienst op zijn website. Eerder deze week bleek dat RTL-Nederland loonheffing moest afdragen voor de iPad mini die de omroeporganisatie zijn personeel had gegeven. Die is echter 7,9 inch groot. De iets kleinere Nexus 7 mag wél.
RTL-Nederland verstrekte aan 664 werknemers een iPad, inclusief een mobiel internetabonnement. De tablets hoefden niet alleen zakelijk te worden gebruikt, er was geen regeling voor het gebruik afgesproken en bij ontslag hoefden de werknemers de iPad niet in te leveren. De belastingdienst oordeelde dat er computers waren verstrekt in plaats van communicatiemiddelen. Computers mogen alleen vrij worden vertrekt als ze meer dan 90% van de tijd zakelijk worden gebruikt. Daarom was er hier sprake van loon in natura, vond de Belastingdienst, en legde een loonheffing op van 323.687 euro.
RTL bracht de zaak voor de rechter, maar de Haarlemse rechtbank stelde de Belastingdienst in het gelijk. Het verweer van RTL dat de iPads primair worden gebruikt voor communicatie (e-mail, internetten, berichten sturen, presentaties) vond daarbij geen gehoor. Ook ging de rechter niet mee in het argument van RTL dat de iPad vakliteratuur zou zijn en dus vrij mag worden verstrekt.
De fiscale regels voor het verstrekken of vergoeden van communicatiemiddelen, zoals een smartphone, wijken af van de regels voor computers. Om te bepalen of een apparaat een computer of een communicatiemiddel is, gaat de Belastingdienst uit van de volgende regels: Smartphones en dergelijke apparaten met een beeldschermdiagonaal van maximaal 7 inch zijn communicatiemiddelen. Tablets – en theoretisch zelfs smartphones – met een groter beeldscherm zijn computers.
Bedrijven die zo’n grotere tablet, bijvoorbeeld de iPad mini, fiscaal gunstig willen verstrekken, kunnen wel proberen aannemelijk te maken dat deze apparaten als communicatiemiddel worden gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld bij apparaten waarvan de gebruiksmogelijkheden software- of hardwarematig zijn beperkt tot communicatie’, stelt de Belastingdienst.
De bekende ICT-jurist Arnoud Engelfriet licht het vonnis toe op zijn website. In de wetsgeschiedenis staat dat zelfs een mobiele telefoon onder de omschrijving van ‘computer’ kan vallen ‘als de functie van telefoontoestel duidelijk ondergeschikt is aan andere functies, zoals telematica of dataverwerking.’
RTL heeft overigens laten weten tegen het Haarlemse vonnis in beroep te zullen gaan.