Met nieuws van o.a.
partners

‘Waarom nu pas?’ een veel gestelde vraag bij MeToo zaken

de aanleiding

Grensoverschrijdend gedrag is van alle tijden. Het overkomt zowel mannen als vrouwen. Waarom er zo weinig aangifte wordt gedaan fascineerde André Louis Sjouerman. Hij schreef daarover een boek. In zijn werk binnen het film- en televisie vak werd hij vaak met intimidatie geconfronteerd onder het mom van dienstbaarheid. Vooral mannen die het overkwamen, waren bang voor hun carrière en schaamden zich tegenover hun naasten. Zij spraken er niet meer over, laat staan dat ze aangifte deden. De veranderde norm tussen de decennia voor het millennium en het heden is enorm. Hierdoor komen al die zaken nu pas aan het licht, zo ontdekte hij. De cijfers van het Fonds slachtofferhulp onderbouwen dit.

In het onlangs verschenen boek ‘DE AANLEIDING’ wordt een MeToo zaak van meerdere kanten belicht. Sjouerman zoekt onder meer het antwoord op de terugkerende vraag die wordt gesteld aan slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag: ‘Waarom nu pas?’ Wanneer een slachtoffer jaren later pas aangifte doet, wordt die vraag steevast gesteld. In het boek heeft elk slachtoffer een eigen antwoord op die vraag. Het faciliteren van seksueel misbruik zijn zaken die in ‘DE AANLEIDING’ aan bod komen en doen denken aan het Epstein proces. Hoewel er paralellen zijn, is het verhaal fictief.

‘DE AANLEIDING’ vertelt de herinnering van Tara die opgroeit in het gezin van reclame icoon Lightenbergh. Samen met zijn vrouw en dochter ronselt hij in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw jonge vrouwen om klanten en relaties mee te paaien op de extravagante feestjes van zijn befaamde reclamebureau. Deze feestjes vinden plaats in Amsterdam, Brussel en op het filmfestival van Cannes.

Maar wanneer er wel aangifte werd gedaan, kwamen daders er vaak mee weg. Politie en dure advocaten focusten zich op het gebrek aan hard bewijs of verweten het slachtoffer uitlokking. Zolang er niemand werd veroordeeld, kon het systematisch doorgaan. Dat fascineerde Sjouerman dermate en resulteerde in het schrijven van ‘DE AANLEIDING’.

Luisteronderzoeker Corine Jansen schrijft als review: ‘Het verhaal pakt je beet op een heel actueel onderwerp. En dan laat het je niet meer los. De personages worden met diepgang beschreven, diverse perspectieven worden geboden. Elk mens heeft een verhaal. Dit boek leent zich voor een film’

Van Sjouerman verscheen eerder een roman over adoptie fraude. Onder de titel ‘EXPORTBABY’ werd zijn verhaal door regisseur Rita Horst verfilmd tot een 4-delige tv-serie voor NLFILM en KRO-NCRV. De serie is te zien op NPO-plus. Verfilming van ‘DE AANLEIDING’ ligt opnieuw in het verschiet.

Voor meer inhoudelijke info : https://www.romandeaanleiding.nl/

€22,90
Op voorraad
Blokker.nl

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?