Met nieuws van o.a.
partners

Altijd weer die oorlog, maar hoe kom je ervan af?

het grote niets

Meer dan 75 jaar na de bevrijding leeft de Tweede Wereldoorlog nog steeds voort in volgende generaties. Hoe is het om op te groeien in een familie die de oorlog heeft overleefd? Dat laat Nadav Vissel ons zien in het semi-autobiografische Het Grote Niets.

Een tragikomische familieroman en een innemend portret van een jongen van Joodse afkomst die zijn identiteit onderzoekt en zijn eigen stem probeert te vinden in het grotere verhaal van zijn volk. Een verhaal dat gedomineerd wordt door de oorlog, maar niet daar begint of eindigt, als het aan hem ligt.

Op zijn zevende wordt Naff verteld dat hij niet zomaar een losstaand iemand is, maar tot een volk behoort. Een volk met een eindeloos verleden, dat recent een oorlog heeft overleefd. Dat ‘Ding’, die oorlog, krijgt iets mythisch voor Naff en hij gaat aan de haal met de verhalen die hij erover hoort. Hij hoopt dat zijn familie en zijn volk, wanneer hij maar het juiste verhaal vertelt, de oorlog voorgoed achter zich kunnen laten. Maar dat wordt niet altijd goed ontvangen. Integendeel. Wanneer Naff op zijn zeventiende voor een cursus ‘Schrijven over de Shoah’ naar Tel Aviv gaat, leert hij wat die geschiedenis voor hem betekent.

Nadav Vissel groeide op in een Joods gezin in het overwegend gereformeerde/protestantse Zaandam. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde hij sociaalwetenschappelijke informatica. Later volgde hij een opleiding tot documentairemaker bij Frans Bromet. Met zijn eindfilm won hij de VERS-publieksprijs. In diezelfde periode begon hij met schrijven. Naast auteur en camerajournalist is hij gidsend schipper Captain Moses. Vanaf het moment dat de boten werden stilgelegd, werkt hij aan een stand-up voorstelling waar veel van de thema’s uit het boek in terug te vinden zullen zijn.

Het Grote Niets verschijnt 16 februari 2021.  Prijs: €20,00 |  Pagina’s: 240 | ISBN: 9789056726539

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?