Met nieuws van o.a.
partners

Nederlandse webshop koploper in nieuwe techniek voor 3D printen

lcd-printera webshop FEPshop

Het is inmiddels een bekend verschijnsel in de media en ze staan in steeds meer bedrijven en hobbykamers: 3D printers die allerhande objecten printen. Speelgoed, prototypes, sierraden, onderdelen, noem maar op. En wat je dan meestal ziet is een plastic draad die gesmolten wordt en het nieuwe voorwerp in laagjes opbouwt. Dit heet FDM printing, oftewel ‘Fused Deposition Modeling’.

Maar recentelijk heeft deze vorm van 3D printen een nieuwe concurrent gekregen: printen op basis van kunsthars, ook wel bekend als ‘resin 3D printen’ of ‘lcd-printen’. Hierbij wordt het object opgebouwd door kunsthars (resin) te verlichten met een lichtbron die wordt gefilterd door een lcd-scherm. De technische term voor deze methode is MSLA, oftewel ‘Mask Stereo Lithography. Maar lcd-printen is gemakkelijker om te onthouden.

Lcd-printen gebeurt dus met een sterke lichtbron die een reservoir gevuld met hars, ook wel het ‘vat’ genoemd, aan de onderzijde belicht. Door de verlichting wordt de hars solide. En doordat het licht voordat het de hars raakt door een lcd-scherm wordt gefilterd kun je de vorm van het te printen object bepalen.

Dit vat heeft daarom een licht doorlatende bodem, bestaande uit een velletje doorzichtig kunststof genaamd FEP-film of FEP-sheet. Na elke belichting wordt het object door de arm van de printer losgetrokken van de FEP-film, en weer ondergedompeld in de hars. Daarna begint het proces weer opnieuw door de volgende belichtingsronde van de hars in het vat. Afhankelijk van hoeveel je print moet je het velletje FEP na een bepaalde periode vervangen. Het is dan opgebruikt.

Terwijl de meeste printers uit het buitenland, lees: China, komen, loopt Nederland in deze markt voorop omdat FEPshop.com de best gesorteerde webshop heeft voor deze nieuwe printtechnologie. En dat komt weer doordat de Nederlandse industrie goed in staat bleek om aan de stijgende behoefte aan betaalbare FEP-film te voldoen.

FEPshop.com opende de deuren in februari 2017 en is anderhalf jaar later een dominante speler geworden die gebruikers over de hele wereld voorziet van lcd-printers, FEP-film, kunsthars in alle soorten en maten, 3D software, en speciale zelf ontwikkelde onderdelen. Onderdelen zoals betere lcd-schermen, sterkere resin vaten, en kits om printers beter en efficiënter te maken. Ook helpen de technici van FEPshop hun klanten met raad en daad om zo goed mogelijk gebruik te maken van hun printers. Ook door te adviseren over het gebruik van speciale harsen.

Net als met andere vormen van 3D printen zijn er voor lcd-printers speciale harsen. Bijvoorbeeld:

Flexibele harsen waar je rubberen objecten mee kunt printen
Smeltbare harsen die je kunt gebruiken om metalen voorwerpen mee te gieten
Bio compatible hars die gebruik kan worden voor medische toepassingen
Harsen met een hoge smelttemperatuur voor hittebestendige objecten

Het belangrijkste voordeel van deze lcd 3D technologie is dat de hoge resolutie van het lcd-scherm een fijnere detaillering mogelijk maakt, en dat de buitenkant van het object daardoor ook gladder is. Voor medische toepassingen, voor juweliers, tandartsen, modelbouwers en fijnmechanica is dit van groot belang. Lcd-printers gebruik je dus voor het fijne werk.

Wil je meer weten over deze nieuw ontstane vorm van 3D printen, kijk dan op FEPshop.com.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET LAATSTE NIEUWS?